Eső után köpönyeg! 2

További példákat mutatok arra, hogy milyen extrém beavatkozásokra lehet szükség ahhoz, hogy a kép mind időben, térben, mind színeiben a  helyére kerüljön. Ez a cikk folytatása a korábbi Eső után köpönyeg írásomnak, amelyben ugyan úgy, mint most is Topolánszky Tamás: Levél Istenhez című 30 perces kisjátékfilmjének fényelési kihívásaival foglalkozom, melynek operatőre Dobos Tamás volt.

Az előzmények összefoglalójaként, a nagy kihívást a rendkívül alacsony költségvetés okaként felróható néhány napos forgatás és annak a kényszerűségből megválasztott májusi időpontja jelentette. Miközben a film alaphelyzetét az évszázad legnagyobb szárazsága adja!

Az első példa első kockáján, azon túl, hogy zöldell a fű, a szereplők is alulexponáltak, ráadásul beleolvadnak a háttérbe. Az operatőr nagyon is helyesen választotta ezt az expozíciót, mivel minnél több információt akart megőrizni, rögzíteni. Ha a szereplők jó helyen vannak expozícióban, az ég kiég… A snitt ráadásul rendkívül hosszú, és ami ennél is fontosabb, térben is nagy mozgásokat kellett követni a kamerával. Így a másik megoldás, a világítás és derítés, mint lehetőség kiesett…

Szerencsére az Arri Alexában, annak ellenére, hogy nem RAW-ban történt a rögzítés, van elég tartalék az ilyen helyzetekre. S itt fontosak a varázsszavak, mint hogy hány blendét tud átfogni egy kamera érzékelője(szenzora), mennyi információt tud begyűjteni, s aztán valami módon rögzíteni, annak ellenére, hogy  a jelenlegi megjelenítési technikák 8 blendényi információt tudnak megjeleníteni, függetlenül attól, hogy mozi, tv, vagy számítógépes monitor. 2^8. Ez nem egy szmájli, hanem kettő a nyolcadikon, azaz 256. Ezt is kitárgyalom, majd, hogy miért nyolc mindenkinek…

Tehát a következő képsorozaton végigkövethető ismét az eredeti, rögzített állapot, majd miután helyére kerül a pasas, kiég az ég. De mivel a DaVinci Resolve vigyáz arra, hogy a munkafolyamat során ne vesszen el információ hasonlóképpen a gondos használójához, a kiégett ég részletei visszahozhatóak. Ezután következik a zöld mező kiszárítása, majd apróbb, de annál jelentősebb változtatások. Ezek DaVinci Resolve-ban sokkal több lépcsőben készültek, alább a jelentősebb ugrások szereplenek.

 

Megjegyezném, hogy a DaVinci Resolve-ban van a világ legjobb Chromakey-e, állíthatom ezt, mivel igencsak gyakorlott használója vagyok a Fusion-nak, Nuke-nak és After Effects-nek is. Egyszerű, mint a bot és amit semmilyen más szoftver nem tud, azonnal visszajátszva valós időben ellenőrizhető az eredmény!

A következő kocka még mindig az előző snittből való, annak a végéről. A feladvány hasonló az előzőhöz.
A legfontosabb dolgok:
-a szereplő váljon el a háttértől, kerüljön előtérbe,
-a bőrszín igazodjon a napszakhoz, hangulathoz, és a lehető legtöbb részlettel rendelkezzen.

 

SPOILER VESZÉLY!

Aki még nem látta a filmet az ne nézze meg a következő kockákat!

Ehhez nem írnék sokat, az Utolsó Vacsora tanyavilági megfogalmazása. Aki végigolvasta a korábbi cikkeimet, az végigpörgetve a képeket tudni és érteni fogja, hogy mi és miért változik lépésről lépésre.

Ha mégsem, a fórumba várom a kérdéseket!

 

Ide a végére írok még egy kis bölcsességet:
Tök mindegy, hogy a forgatás helyszínén minek milyen a színe, ugyan vannak olyan helyzetek, amikor nagyon fontos azoknak a lehető legpontosabb visszaadása, pl. egy focimeccs közvetítésénél, de a film nem sportközvetítés, így a kép szabadon kezelendő a jó ízlés, no meg az ezernyi szabály betartásával…