Előszó

Elhatároztam, szakmai blogot fogok írni az utómunkáról, fényelésről, s az ezekhez kapcsolódó témákról, méghozzá magyar nyelven elsősorban azért, mert rendkívül hiányosak és felületesek a gyakran szakmainak nem igen nevezhető írások ebben a témában a mi nyelvünkön.

Ilyen „egzotikus” fogalmakat szeretnék kitárgyalni, mint pl. CIE 1931, Rec. 709, Rec. BT 1886, Rec. 2020, P3 DCI, ACES.
Tisztázok alapvető fogalmakat, mint például a Színkorrekció, Fényelés, kalibráció, kalibrált környezet, mivel úgy érzem, hogy sem a nyelvünk sem a szakmánk nem vette fel a versenyt az elmúlt néhány év felgyorsult változásaival.
Foglalkozok majd továbbá különböző technikákkal, főleg a kompozitálás, fényelés terén elsősorban a Fusion, Nuke és DaVinci Resolve és Adobe Premiere szoftvereket felhasználva, de nem kifejezetten eme szoftverek használatára koncentrálva, hanem a használt tecnhikákra, munkamenetekre.

Angolul elérhető jó néhány könyv, tutorial, blog, weboldal a témában, de magyarul szinte semmi, ha van is valami, az rendkívül felületes és sokszor pontatlan.

Azt, hogy globálisan sem egzakt „tudomány” a színekkel való foglalatosság, nem mutatja jobban, mint hogy nincs ipari szabvány, csupán ajánlások. Pl. Rec. 709, amiben a “Rec.” azt jelenti, hogy ”Recommendation”, azaz ajánlás…

Mi sem jellemezhetné jobban a bizonytalanságot, amit az okoz, hogy a Rec. 709 nem határozza meg az alkalmazandó gammát (2.2?, vagy 2.4?, vagy bármi ami közötte van?), mint az amit egy fórumon olvastam, ami azzal foglakozott, hogy DaVinci Resolve fényeléshez a monitort 2.2, 2.4, vagy 2.6-os gammára állítsa-e be? Az egyik hozzászóló a következőt írta:

“Ez a téma arra emlékeztet, mint amikor Baselight fényelő rendszerem telepítéséhez nem kevesebb, mint három mérnök szállt ki a FilmLight gyártó cégtől. Több, mint két órát töltöttek azzal, hogy megálapodjanak abban, hogy mi is a Rec. 709 gammája, miközben a monitort állították be. Egy ilyen egyszerű kérdés megválaszolása, miszerint milyen gammát kellene használni, egy-egy hosszú homályos tudományos magyarázatba fulladt, miközben nem találtak konkrét választ a kérdésre. Az egyetlen megoldás arra, hogy végre befejezzék a munkájukat, az volt, hogy szét kellett választani őket. Hasonlóképpen, mint itt a fórumon, mindenkinek más véleménye volt…”
(forrás: https://forums.creativecow.net/thread/277/8162)

Szóval elsősorban azoknak szeretnék írni, akik nem azzal töltik az idejüket, hogy különböző szakmai fórumokat bújják, vagy éppen nem tudnak angolul, de szeretnének képben lenni, válaszokat kapni a kérdéseikre, nyugodtan aludni, mert nekem sem az telik sok időbe, amíg pl. bekalibrálok egy monitort, hanem az, hogy meggyőződjek, megbizonyosodjak arról, hogy az valóban egy jól kalibrált monitor.

Van néhány téma, amik közül kiemelten foglalkozni fogok az a Színkorrekció és a Fényelés közötti galaktikus különbség meghatározása. A többi cikk sorrendjét meghatározhatja a hozzászólók igénye.

Ugyan úgy várom a visszajelzéseket azoktól, akik a párnájuk alatt egy Jeti Specbos 1211-L-al, vagyegy Klein K10-A-val alszanak!

resolveAtvzsi.hu

[tw-divider][/tw-divider]

Vélemény, hozzászólás?